GRATIS VERZENDING BIJ AANKOOP VAN 3 OF MEER PRODUCTEN!

voor scholen

Wat is het?

Hoofdluis is een veelvoorkomend probleem bij jonge, schoolgaande kinderen. De hoofdluis is een klein insect, dat graag leeft op de warme, behaarde hoofdhuid. De luizen leven vaak in groepjes, die in hoog tempo voor nageslacht zorgen. Bovendien verspreiden luizen zich snel van persoon tot persoon en zijn er slechts twintig luizen per hoofd nodig om klachten te veroorzaken. Hierdoor kan het luizen probleem snel groter worden, wanneer het niet behandeld wordt.

Hoe verspreidt het?

Hoofdluizen kunnen niet springen of vliegen. Dit weerhoudt ze er helaas niet van om zich razendsnel te verspreiden. Het verspreiden gebeurt tijdens direct contact. Dit  gebeurt bijvoorbeeld wanneer kinderen knuffelen, spelen, sporten of stoeien. Op die momenten kunnen de hoofdluizen van het ene kind overlopen naar het hoofd van het andere kind. En op die manier zal het luizen probleem zich snel verspreiden op scholen.

Wat doet het?

Eenmaal aangekomen op de behaarde hoofdhuid, zullen hoofdluizen twee dingen doen; voortplanten en voeden. Wanneer twee volwassen hoofdluizen hebben gepaard, zal het vrouwtje eitjes leggen, die ze aan de haren vastplakt. De eitjes worden neten genoemd, en het vrouwtje legt zeven tot tien neten per voortplanting. Wanneer luizen uit de eitjes komen, zijn ze binnen tien dagen volwassen en dus klaar om zich op hun beurt weer voort te planten.

Die groei en voortplanting kost natuurlijk energie. Hoofdluis haalt die benodigde energie uit het bloed van de persoon waar ze op leven. Gemiddeld maakt een hoofdluis drie tot zes keer per dag een gaatje in de hoofdhuid om bloed op te zuigen. De zeer kleine gaatjes die hierbij ontstaan kunnen ontzettend jeuken. Hoofdluis zelf is niet schadelijk, het opzuigen van kleine hoeveelheden bloed kan geen kwaad en hoofdluizen dragen ook geen ziektes over. Ze zijn wèl irritant, kunnen een behoorlijke impact hebben op het dagelijks leven, en het langdurig krabben kan wondjes opleveren, die, wanneer de hoofdhuid of de vingers niet schoon zijn, kunnen ontsteken. Het is dus belangrijk om de aanwezigheid van hoofdluis snel op te merken.

Hoe merk ik het op?

In een schoolklas kunnen luizen zich snel verspreiden, doordat kinderen tijdens sport en spel vaak “hoofdelijk contact” hebben. Om een uitbraak te voorkomen, is het verstandig om met enige regelmaat de kinderen op de aanwezigheid van hoofdluizen en neten te controleren.

Behandelplan

  • Een goed moment voor de luizencontrole is de eerste schoolweek na elke vakantie (zomer-, herfst-, kerst-, voorjaars-, en meivakantie). Tijdens vakanties zullen kinderen doorgaans meer in aanraking komen met kinderen van buiten hun eigen klas, waardoor de kans op luizenverspreiding groter is.
  • Om een klas van 25 kinderen in ongeveer 15-20 minuten te controleren zijn 2 controleurs nodig. Het bij elkaar krijgen van controleurs gaat het makkelijkst door ouders bij de informatieavond aan het begin van het schooljaar hier naar te vragen
  • De controle;
  • Maak gebruik van een Prioderm Luizen- en Netenkam
  • Kam het haar lok voor lok boven een wit vel papier, of een wit tafelblad
  • Controleer na elke lok of er luizen of neten in de kam zitten, door de kam op de witte ondergrond te leggen. Luizen zijn ongeveer 3 millimeter groot en blauwgrijs van kleur. Wanneer een hoofdluis zich net heeft gevoed, is hij iets groter en is hij roodbruin gekleurd. De volwassen luizen bewegen langzaam door de haren en op de hoofdhuid, waardoor ze gemakkelijk met het blote oog te zien zijn. Verder kunnen de neten ook gezien worden. Deze zijn net iets kleiner dan de volwassen hoofdluizen en grijswit van kleur. De neten moeten niet verward worden met roos. Roos zijn schilfertjes van de hoofdhuid die gemakkelijk uit de haren gekamd kunnen worden. Doordat neten aan de haren zijn vastgeplakt kan dit niet.
  • Verwijder luizen en neten van de kam indien die aangetroffen worden, voordat een het volgende kind gecontroleerd wordt.

Wat als er luizen en/of neten aangetroffen worden?

Neem telefonisch contact op met de ouders/verzorgers van het kind, of stuur een brief naar het adres van de ouders/verzorgers van het kind. (Geef het kind geen brief mee naar huis en vertel ook niet in de klas dat er iemand luizen of neten heeft).

  • Informeer de ouders/verzorgers over de stappen die zij moeten ondernemen om van de luizen af te komen;

Stap 1; Gebruik een luizenshampoo.

Stap 2; Na behandeling met het luizendodende middel moet u gedurende 14 dagen elke dag kammen met een Prioderm Luizen- en Netenkam om er zeker van te zijn dat zowel de luizen als de neten allemaal verwijderd zijn.