GRATIS VERZENDING BIJ AANKOOP VAN 3 OF MEER PRODUCTEN!

Voor ouders

Wat is het?

Hoofdluis is een veelvoorkomend probleem bij jonge, schoolgaande kinderen. De hoofdluis is een klein insect die graag leeft op de warme, behaarde hoofdhuid. De luizen leven vaak in groepjes, die zich op hoog tempo kunnen voortplanten. Bovendien verspreiden luizen zich snel van persoon tot persoon en zijn er slechts twintig luizen per hoofd nodig om klachten te veroorzaken. Hierdoor kan het luizen probleem snel groter worden, wanneer het niet behandeld wordt.
Hoe verspreidt het?
Hoofdluizen kunnen niet springen of vliegen. Dit weerhoudt ze er helaas niet van om zich razendsnel te verspreiden. Het verspreiden gebeurt tijdens direct contact. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer kinderen knuffelen, spelen, sporten of stoeien. Op die momenten kunnen de hoofdluizen van het ene kind overlopen naar het hoofd van het andere kind. En op die manier zal het luizen probleem zich snel verspreiden onder een klas, vriendengroep, of sportteam…

Wat doet het?

Eenmaal aangekomen op de behaarde hoofdhuid, zullen hoofdluizen twee dingen doen; voortplanten en voeden. Wanneer twee volwassen hoofdluizen hebben gepaard, zal het vrouwtje eitjes leggen, die ze aan de haren vastplakt. De eitjes worden neten genoemd, en het vrouwtje legt zeven tot tien neten per voortplanting. Wanneer luizen uit de eitjes komen, zijn ze binnen tien dagen volwassen en dus klaar om zich op hun beurt weer voort te planten.
Die groei en voortplanting kost natuurlijk energie. Hoofdluis haalt die benodigde energie uit het bloed van de persoon waar ze op leven. Gemiddeld maakt een hoofdluis drie tot zes keer per dag een gaatje in de hoofdhuid om bloed op te zuigen. De zeer kleine gaatjes die hierbij ontstaan kunnen ontzettend jeuken. Hoofdluis zelf is niet schadelijk, het opzuigen van kleine hoeveelheden bloed kan geen kwaad en hoofdluizen dragen ook geen ziektes over. Ze zijn wèl irritant, kunnen een behoorlijke impact hebben op het dagelijks leven, en het langdurig krabben kan wondjes opleveren, die, wanneer de hoofdhuid of de vingers niet schoon zijn, kunnen ontsteken. Het is dus belangrijk om de aanwezigheid van hoofdluis snel op te merken.
Hoe merk ik het op?
Door met enige regelmaat de hoofdharen van kinderen aan een grondige inspectie te onderwerpen, kan de aanwezigheid van hoofdluis snel opgemerkt worden. Door goed te kijken kunnen de volwassen hoofdluizen opgespoord worden. Ze zijn ongeveer 3 millimeter groot en blauwgrijs van kleur. Wanneer een hoofdluis zich net heeft gevoed, is hij iets groter en is hij roodbruin gekleurd. De volwassen luizen bewegen langzaam door de haren en op de hoofdhuid, waardoor ze gemakkelijk met het blote oog te zien zijn. Verder kunnen de neten ook gezien worden. Deze zijn net iets kleiner dan de volwassen hoofdluizen en grijswit van kleur. De neten moeten niet verward worden met roos. Roos zijn schilfertjes van de hoofdhuid die gemakkelijk uit de haren gekamd kunnen worden. Doordat neten aan de haren zijn vastgeplakt kan dit niet. Tot slot kunnen hoofdluizen ook worden opgemerkt wanneer iemand opmerkelijk vaak in zijn of haar, haar krabt.
Hoe kom ik er van af?
Wanneer de aanwezigheid van hoofdluis is vastgesteld, is het natuurlijk de bedoeling om er zo snel mogelijk weer van af te komen. www.ikwilvanmijnluizenaf.nl biedt verschillende producten aan die binnen no-time korte metten met hoofdluizen en neten. Het plan hieronder geeft aan hoe u van de hoofdluizen en neten afkomt.

Stap 1; Gebruik een luizenshampoo

Stap 2; Na behandeling met het luizendodende middel moet u gedurende 14 dagen elke dag kammen met een Prioderm Luizen- en Netenkam om er zeker van te zijn dat zowel de luizen als de neten allemaal verwijderd zijn.